Tracinoši: darba devēji neatbild uz iesūtītiem CV; aicina to padarīt par prasību

Foto – Pixabay

Latvijā darba meklētāji bieži saskaras ar situāciju, kad, piesakoties kādai vakancei/darbam, viņi nesaņem atgriezenisko saiti no potenciālā darba devēja, vēsta portāls “manabalss.lv”, aicinot atbalstīt prasību, ka atbilde būtu jānosūta obligāti.

Protams, labi personāla speciālisti, gan privātajā, gan valsts sektorā cenšas dot atgriezenisko saiti un atbild visiem kandidātiem, kas pieteikušies uz kādu vakanci, tomēr ļoti daudzi to nedara. Tas rada situāciju, ka potenciālais darba ņēmējs, iespējams, nepiesakās citai vakancei, jo gluži vienkārši gaida atbildi no darbavietas kur pieteicis savu kandidatūru.

Darba likumā ir jānosaka norma, ka ikvienam darba devējam ir obligāts pienākums atbildēt, ja potenciālais darbinieks ir pieteicies šajā vietā strādāt.

Sabiedrība iegūs to, ka ikviens darba ņēmējs varēs saņemt atgriezenisko saiti no darbavietas, kur pieteicis savu kandidatūru, uzsver iniciatīvas autori.

Obligātā atgriezeniskā saite, protams, būtu papildu darbs uzņēmumu personāla nodaļas darbiniekiem. Latvijas Darba devēju konfederācijas jurists Jānis Pumpiņš norāda, ka, viņuprāt, ne tikai pieaugtu slogs uzņēmējiem, bet tas būtu piedevām bezjēdzīgi patērēts laiks. Katrs darbinieks neziņu par to, ir vai nav ieguvis darbu, var atrisināt saviem spēkiem.

“Pastāv iespēja pašiem kandidātiem jau proaktīvi vērsties pie uzņēmuma, zvanīt, rakstīt, kāda ir virzība? Tā kā pastāv dažādas iespējas, kādā veidā šo jautājumu risināt,” uzskata LDDK jurists un darba tiesību eksperts.

Bieži vien sludinājumos ir norādīts darba sludinājuma termiņš, attiecīgi, ja līdz tā beigām darba devējs nav atzvanījis, tad tas ir līdzvērtīgi atteikumam, norāda konfederācijas pārstāvis. Tai pat laikā jau ir daudzi uzņēmumi, kas atbild visiem pretendentiem.

LNT uz ielas uzrunāto pilsētnieku viedokļi atšķiras. Cilvēki, kas kaut vai netieši saskārušies ar neziņu, uzskata, ka atgriezeniskā saite vienmēr ir labāk nekā palikt bez atbildes.

“Manabalss.lv” iniciatīvas iesniedzēji ir vērsušies arī Labklājības ministrijā. Ministrijas komunikāciju nodaļā norāda, ka minētais jautājums vēl nav apspriests, bet tas tiks darīts kopā ar sociālajiem partneriem. Taču līdz tam ministrijā pārstāv uzskatu, ka uzņēmēji jau tagad atbilstoši reaģē un sniedz atbildes potenciālajiem darbiniekiem.

Pievienot komentāru